Friday, April 16, 2010

Petua Anak-Anak Mentaati Ibu Bapa

Assalamualaikum wbt.

Mendidik anak bukanlah satu perkara yang senang. Lebih-lebih lagi kita amat mengharapkan anak-anak kita mentaati perintah dan suruhan yang baik dari kita sebagai ibu bapa. Sebenarnya ada dua perkara yang sangat penting untuk ibu bapa memainkan
peranan agar anak-anak boleh mengikut dan mentaati kata-kata ibu bapa.

1. Susu IbuBukanlah dimaksudkan bahawa susu ibu mampu memberikan anak-anak perubahan untuk mendengar kata-kata ibu secara saintifik, namun kaedah penyusuan yang betul dan mengikuti adab-adab yang baik sebenarnya menjadi asbab untuk anak-anak mendengar dan mentaati perintah ibu bapa. Apa yang ibu-ibu lakukan sewaktu menyusukan anak? Bagaimanakah cara ibu menyusukan anak? Sebenarnya waktu penyusuan adalah waktu yang paling sesuai untuk ibu memberikan usapan, kata-kata semangat dan doa kepada anak-anak. Dalam situasi anak yang sedang disusukan, emosi mereka sebenarnya sedang dibelai dan mudah untuk menerima kata-kata yang baik dari ibu walaupun hakikatnya mereka masih kecil. Usapan dan belaian yang diiringi dengan doa oleh ibu di ubun-ubun anak, insya Allah mereka akan mudah mendengar kata-kata ibu dan mentaati perintah ibu bapa.

2. Air Tangan

Kebiasaan memasak makanan untuk keluarga sebenarnya banyak membantu untuk anak-anak lebih mentaati ibu bapa. Air tangan ibu mampu menjadi asbab untuk anak-anak mendengar kata-kata ibu bapa bahkan mampu untuk anak-anak menunjukkan potensi diri mereka. Namun apa yang perlu diingatkan, doa semata-mata tidak akan menjadikan anak-anak mudah mendengar nasihat ibu bapa, ciri-ciri makanan yang baik dan halal juga perlu diutamakan untuk kesihatan emosi dan fizikal agar anak-anak tidak dipengaruhi oleh makanan yang tidak baik.

Walaupun dua perkara ini nampak senang, namun dalam realiti kehidupan yang sentiasa sibuk seperti hari ini dua perkara yang asas ini selalu terlepas pandang oleh kita sebagai ibu bapa. Jadi jangan kita bertanya kenapa anak-anak tidak mentaati nasihat sekiranya dua perkara belum lagi mampu dilaksanakan oleh kita sebagai ibu bapa.

No comments:

Post a Comment